Nu de meeste financiële voordelen voor de plug-in hybride in 2017 komen te vervallen zal de focus liggen op de volledig elektrische auto. Met de introductie van verschillende nieuwe modellen en verbeteringen voor de bestaande EV’s staat niets het succes meer in de weg. In deze blog zetten we de belangrijkste modellen even op een rijtje.

Opel Ampera-E
Deze week maakte Opel bekend de nieuwe Ampera-E, zeg maar het broertje van de Chevrolet Bolt, te introduceren aan het grote publiek op de Autosalon van Parijs. Volgens Opel moet de Ampera-E “een beduidend grotere actieradius hebben dan de meeste andere volledig elektrische auto’s.” Voor zover bekend zal de auto een 60 kWh accu hebben waarmee ruim 300 km gereden kan worden. Naast het snelladen via CCS combo zal de auto naar verwachting zijn aangepast aan de Europese normen en kan er via de type 2 connector tot 11 kW geladen worden. De prijs ligt rond de € 35.000. Om het vurige en temperamentvolle karakter van de auto kracht bij te zetten heeft Opel een video van een drag race bij het persbericht gevoegd waarbij de Ampera-E het opneemt tegen andere snelle auto’s uit het Opel gamma zoals de OPC en Astra. Bekijk hier de video.

Hyundai IONIQ

Eerder hebben wij al gesproken over deze volledig elektrische auto van Hyundai. De auto is dit najaar al leverbaar. De auto beschikt over een 28 kWh accu waarmee ruim 200 km kan worden afgelegd. Ook deze auto kan zowel snelladen als laden met een laadpunt. De prijs zal net onder die van de Ampera-E komen te liggen.

BMW i3 94 ah
Dit voorjaar heeft BMW de I3 een forse accu-update gegeven. Naast de 22 kWh accu is de auto nu ook leverbaar met een 33 kWh accu. Het voordeel van deze accu is niet alleen de actieradius van ruim 200 km maar ook een snellere laadtijd. De 94 aH accu kan, in tegenstelling tot de 60 aH, op 3 fase met 11 kW geladen worden. Ondanks de grotere accu blijft de laadtijd daarmee gelijk ten opzichte van zijn kleinere broertje.

Tesla Model S
Over de Model 3 is inmiddels genoeg gezegd en geschreven. Ondanks de succesvolle voorverkoop zal naar alle waarschijnlijkheid het model in Nederland pas in 2018 worden geleverd. Daarmee hoort hij dus niet in dit rijtje thuis. Echter kwam Tesla onlangs ook met een accu-upgrade voor de Model S. Binnenkort wordt de P100D leverbaar. De 100 kWh accu heeft een bereik van ruim 600 km. Ondanks dat dit model met een aanschafprijs van ruim € 150.000 slechts voor de happy few van Nederland bereikbaar is laat het wel zien wat er allemaal nog mogelijk is: niet alleen grotere accu’s maar ook een sterkere accu met een naar verhouding groter bereik.

Overigens laat een Amerikaans onderzoek onder forensen zien dat een elektrische auto voor 90 procent al geschikt is. Deze groep rijdt praktisch nooit langere afstanden dan de betaalbare elektrische auto’s van vandaag aankunnen. Wanner zij nu over zouden stappen op volledig elektrisch rijden dan scheelt dat niet alleen in de portemonnee vanwege lagere kosten voor brandstof en onderhoud maar het zou ook minimaal 30 procent van de huidige CO2 uitstoot in het autoverkeer reduceren. ( Bron )

Voor zowel leaserijders als particulieren wordt het dus een stuk aantrekkelijker om voor een volledig elektrische auto te kiezen. Bovendien blijven deze auto’s tot en met 2020 vrijgesteld van de aanschafbelasting BPM en de motorrijtuigenbelasting (MRB).