Het succes van de voorverkoop van de Model 3 van Tesla zorgt voor onrust in de Tweede Kamer. Een meerderheid denkt dat leaserijders straks massaal gaan kiezen voor dit betaalbare model waardoor de staat miljoenen belastinginkomsten dreigt mis te lopen door de bijtelling- en kortingsregelingen op deze auto’s. Vreemd genoeg staan deze zorgen dwars op de motie die vorige week is aangenomen waarbij de regering wordt opgeroepen om vanaf 2025 alleen nog volledig elektrische auto’s op de markt toe te laten.

Dus in plaats van enthousiast te zijn over deze ontwikkeling van emissievrij vervoer en andere fabrikanten aan te moedigen door te gaan met de ontwikkeling van volledig elektrische voertuigen, stelt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt dat door de voordelige regels, net als die in het verleden ook golden voor plug-in hybrides, de staat opnieuw miljoenen aan belastinginkomsten zal mislopen. Hij wil daarom het lage bijtellingspercentage van vier procent flink omhoog gooien. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft toegezegd dat er een soort ‘noodrem’ komt voor als de situatie inderdaad uit de hand loopt. Als de elektrische auto’s daadwerkelijk enorm succesvol worden, kan het laagste bijtellingspercentage omhoog worden geschroefd, zo schreef hij vorige week aan de Tweede Kamer.

Wiebes had al toegezegd om de Tweede Kamer te informeren over het aantal verkochte elektrische auto’s, zodat de bijtellingsregels vanaf 2019 veranderd konden worden. Maar de nieuwe elektrische modellen zoals de Model 3 en de Opel Ampera-e worden waarschijnlijk al in 2018 in Nederland geleverd. Wiebes zegt nu toe dat hij in het voorjaar van 2018 al een tussentijdse monitoring naar de Kamer stuurt over hoeveel auto’s er in 2017 zijn gekocht zodat er tijdig aan de noodrem kan worden getrokken.

Omtzigt wilde eigenlijk al direct de lage bijtelling van vier procent naar tien procent verhogen. Dat zou 60 miljoen op kunnen leveren in 2020. Maar Wiebes wil daar gelukkig niet aan: hij wil elektrisch rijden juist graag stimuleren en vindt dat er met de noodrem voldoende mogelijkheid is om in te grijpen.