Waarom elektrisch rijden?

Steeds meer mensen kiezen voor elektrisch rijden. Elektrisch rijden wordt gezien als een duurzame en milieuvriendelijke oplossing. Bij elektrisch rijden is de CO2-uitstoot namelijk een stuk lager dan bij benzineauto’s. En dat is beter voor het milieu. Ook biedt elektrisch rijden een oplossing voor de schaarste aan fossiele brandstoffen. Die raken op, waardoor er steeds meer behoefte is aan alternatieven.

Ook vanwege de fiscale voordelen wordt er steeds vaker gekozen voor een elektrische auto.  Het rijden in een elektrische auto biedt verschillende fiscale voordelen. Zo is elektrisch rijden vrijgesteld van BPM en gelden voor elektrische auto’s gunstige bijtellingstarieven. Ook betaal je geen accijns voor de stroom waar je elektrische auto op rijdt.

Typen elektrisch auto’s

Er zijn verschillende type auto’s die deels of helemaal op stroom rijden:

  • Een hybride auto heeft zowel een elektromotor als een benzinemotor. Zodra de stroom op is, dan rijd je op de benzinemotor verder.
  • Een volledig elektrische auto beschikt uitsluitend over een elektromotor. Tijdens het rijden is er dus geen enkele sprake van CO2-uitstoot. Wanneer de accu leeg is, moet de auto worden opgeladen voordat verder kan worden gereden.
  • Een range extender is een volwaardige elektrische auto, waarbij de benzinemotor fungeert als een range extender (een actieradiusverlenger). Als de batterijen van de elektromotor opraken, zorgt de range extender ervoor dat deze weer worden opgeladen.

Het opladen van je elektrische auto

Een elektrische auto moet regelmatig worden opgeladen. Opladen gebeurt bijvoorbeeld bij oplaadpunten die overal in Nederland te vinden zijn. Die zijn soms gratis, of je betaalt ervoor. Meestal heb je een laadpas nodig. Niet elk oplaadpunt is geschikt voor iedere elektrische auto. De oplaadmethodes verschillen per auto. Je kunt dus niet zomaar elke oplaadstekker in je auto steken.

Om zeker te weten dat je een geschikt laadpunt hebt voor jouw elektrische auto, kun je ervoor kiezen een eigen laadpunt aan te schaffen.

Hoe lang het opladen duurt, hangt af van hoe leeg je accu’s zijn en hoe snel jouw auto kan laden. Bij een publiek laadpunt op straat duurt opladen gemiddeld zo’n 4 uur. Bij een snellaadpaal duurt het ongeveer een half uur.

Meer weten over elektrisch rijden en laden?

Meer informatie over het aanschaffen van een laadpunt? Klik hier.