Energy Management deel 1

Voor mijn baan bij Laadpunt Nederland zit ik veel aan tafel bij diverse klanten. Ik krijg eigenlijk veelal dezelfde vragen, maar waar ik mij telkens over verbaas is dat heel veel klanten ook juist steevast een paar vragen overslaan. Een van die vragen gaat over het beschikbaar vermogen, thuis of zakelijk. In deze blog richt ik mij op de thuissituatie.

Home Energy Management

Thuis is de aansluiting vaak veel kritischer dan op de zaak. In veel gevallen kan de auto niet meer dan 3,7 kW laden (1x16A) en is het niet zo spannend. Maar in toenemende mate zit ik aan de telefoon met een klant die een volledig elektrische auto heeft en graag sneller wil laden. Dan komt al snel de maximale capaciteit in het gedrang. Meestal is die niet hoger dan 3x25A (vaak zelfs kleiner) oftewel 17,25 kW totaal vermogen.Inmiddels zijn hier diverse oplossingen voor zoals een Lolo 3 van The New Motion of een Ecotap Homebox. Maar voor onze klanten die ook zonnepanelen hebben (of overwegen) is er nog een mooiere oplossing; de Maxem Energy Manager van Cohere. Wij zijn stiekem wel een beetje verliefd op dit product; dit is volgens ons waar de markt steeds meer naartoe gaat.

De Maxem is in staat om de belasting van je huisaansluiting realtime inzichtelijk te maken én hierbij de laadstroom van je lader aan te sturen. Hierdoor zul je met dezelfde netaansluiting van bijvoorbeeld 3x25A veel sneller kunnen laden. Zeker voor de Tesla Model S en de Tesla Model X rijders onder ons een welkome feature. Als je zonnepanelen hebt wordt het verhaal echter nog een stuk interessanter, want dit kan de Maxem ook uitlezen en naar de lader sturen voor de auto. In de toekomst zullen er ook nog andere energie-opwekkers op aan te sluiten zijn waardoor het slimme apparaat nog beter tot zijn recht komt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een warmtepomp.

De Maxem is er vanaf € 495 en als je dat combineert met een laadpunt is het een vrij prijzige oplossing. Een verhoging van je netaansluiting kost echter al snel € 700,- per jaar dus je kan wel stellen dat de investering vrij snel terugverdiend is. Daarnaast heb je met een Maxem ook geen abonnementskosten voor het zakelijk verrekenen van je privé-energie. Binnenkort gaan wij bij ‘Project in de Schijnwerpers’ uitgebreid verslag doen van een installatie met dit mooie apparaat. Daarnaast zal ik over een aantal weken ook de zakelijke variant, De Maxem Corporate, beschrijven.