Laadpaal keuzehulp

Iedereen met een elektrische auto heeft een oplaadpunt nodig. Of dit nu het stopcontact of een laadpaal is. Een laadpaal heeft vele voordelen ten opzichte van laden via het stopcontact. Het is dan ook niet gek dat veel mensen kiezen om ook een laadpaal te kopen. Toch is het kopen van een geschikte laadpaal in sommige gevallen lastiger dan in eerste instantie gedacht. Laadpunt heeft hiervoor een handige tool gemaakt, waardoor u binnen een aantal klikken weet wat voor u de beste laadpaal is die geschikt is voor uw auto en past bij uw wensen.

Welke laadpaal heb ik nodig?

Niet iedere laadpaal is geschikt voor iedere auto. Sommige laadpalen hebben een Type 2 aansluiting en andere juist een Mennekes aansluiting. Het is daarom van belang om te weten welk laadpaal type aansluiting u nodig heeft. Ook is het verstandig om van tevoren te bepalen hoeveel aansluitingen u nodig heeft. Indien u een zakelijke laadpaal gaat aanschaffen heeft u wellicht behoefte aan een laadpaal met extra aansluitingen, terwijl een laadpaal thuis genoeg heeft aan 1 aansluiting. Wat voor u de beste laadpaal is dus afhankelijk van meerdere factoren. Op basis van deze factoren is de Laadpunt Keuzehulp ontwikkeld. Na in totaal 7 stappen weet u precies welke laadpaal u nodig heeft. De stappen worden kort toegelicht.

1

Zoekt u een laadpunt voor thuis, of voor op de zaak?

Waarom wil ik dit weten?

Welke situatie?

De eerste stap is het bepalen van de situatie waarin de laadpaal wordt geplaatst. Een laadpaal voor thuisgebruik is minder uitgebreid en bestand tegen vandalisme dan een laadpaal in de publieke ruimte. Bepaal daarom direct waar de laadpaal geplaatst wordt.

Welk merk elektrische auto?

Zodra de situatie van de laadpaal bekend is, selecteert u het merk elektrische auto waarvoor u de laadpaal wilt gebruiken. Een elektrische BMW heeft namelijk een ander type aansluiting dan een Honda of een Chevrolet. Het is belangrijk dat het type aansluiting compatible is met het merk auto dat u rijdt.

Hoeveel kilometers rijdt u?

Het volgende wat u in acht dient te nemen is het aantal kilometers dat u dagelijks aflegt met de auto. Indien u veel rijdt, is het belangrijk dat de accu snel genoeg oplaadt zodat u niet met een lege accu komt te staan. Ook dit is per laadpaal verschillend.

Vaste kabel of geen kabel?

Niet iedere laadpaal is uitgerust met een vaste kabel. Indien u thuis een laadpaal gaat plaatsen is een vaste kabel misschien wel gemakkelijk, terwijl dit voor een laadpaal op kantoor niet handig is. Omdat hier auto’s met verschillende aansluitingen worden opgeladen is het juist fijn als iedereen zijn of haar eigen kabel kan gebruiken om de auto op te laden.

Toegangsrestrictie

U heeft bij verschillende laadpalen de mogelijkheid om een toegangsrestrictie in te stellen. Hiermee voorkomt u dat iedereen gebruik kan maken van uw laadpaal. Dit kan met een speciale kaart of een RFID sleutelhanger.

Montage van het laadpunt

U heeft bij een laadpaal de keuze uit een staande laadpaal of een laadpunt dat aan de muur bevestigt kan worden. Op plekken waar ruimte schaars is, wordt vaak gekozen voor een laadpunt aan de muur. Denk hierbij aan laadpunten in parkeergarages.

Online vs Offline

Tot slot wordt u gevraagd of u graag een laadpaal heeft die Online werkt of niet. Met een online laadpaal is het mogelijk om achteraf de stroomkosten te verrekenen. Een offline laadpaal is wat dat betreft eenvoudiger in werking: zodra de stekker wordt aangesloten begint de laadpaal te laden en deze stopt zodra de stekker wordt losgekoppeld.

Meer informatie?

Neem contact met ons op! Wij helpen u graag.

Contact opnemen