Laadpaal

Ons assortiment laadpalen

In het hedendaagse straatbeeld zijn steeds meer laadpalen te zien. Elektrisch rijden zit dan ook flink in de lift. Er zijn verschillende soorten laadpalen verkrijgbaar. Staat een laadpaal kopen bij u op de planning? Op deze pagina beschrijven wij waar u op moet letten bij aanschaf van een nieuwe laadpaal, zodat u zeker geen miskoop heeft.

Openbare laadpalen vs privé laadpalen

Iedereen met een elektrische auto heeft een laadpaal nodig om de auto op te laden. Of dit nu een laadpaal thuis is of een laadpaal op kantoor. Toch zijn deze laadpalen niet allemaal hetzelfde. Het is niet gek dat u voor een thuissituatie een ander soort laadpaal nodig heeft dan wanneer deze in de openbare ruimte wordt geplaatst. Zo hebben laadpalen in de publieke ruimte vaak meerdere laadpunten, waardoor het tegelijk opladen van meerdere auto’s mogelijk is. Deze laadpalen hebben vaak geen vaste kabel, waardoor de gebruiker van de laadpaal zelf een oplaadkabel mee moet nemen. Tevens zijn de publieke laadpalen vaak extra stevig, zodat ze bestand zijn tegen vandalisme, roest en brand.

Laadpalen

Online en offline laadpalen

Nieuwe laadpalen zijn vaak uitgerust met de allernieuwste technieken. Zo zijn nieuwe laadpalen vaak verbonden met het internet. De laadpalen die offline werken, zijn alleen verbonden met de auto. Zodra de stekker in de auto wordt geplugd, begint de auto met opladen en zodra deze wordt losgekoppeld stopt de oplader. Een slimme laadpaal is daarentegen ook met het internet verbonden. Hierdoor kan niet alleen de laadgeschiedenis worden ingezien, maar kan de paal ook van afstand worden bediend. Zo is het mogelijk om automatisch stroomkosten te verrekenen en de software van afstand bij te werken. Handig als u graag inzicht heeft in het stroomverbruik van de laadpaal.

online laadpaal
laadpaal

Laadpaal of laadpunt aan de muur

Als u weet wat voor laadpunt u nodig heeft, heeft u de keuze uit een staande laadpaal of een laadpaal die aan de muur bevestigd kan worden. Op grote parkeerplaatsen wordt vaak voor een staande laadpaal gekozen, terwijl in parkeergarages wegens ruimtegebrek vaak een laadpaal aan de muur te vinden is. Zowel laadpalen voor thuis als laadpalen in publieke ruimtes zijn er in staande modellen én in modellen voor op de muur. Op deze manier heeft u de mogelijkheid om de laadpaal zo netjes mogelijk weg te werken, zodat u hier geen hinder van ondervindt.

Verschillende aansluitingen

Een belangrijk verschil tussen laadpalen is het type aansluiting of stekker. Niet iedere auto heeft dezelfde aansluiting. Ook zijn niet alle stekkersoorten geschikt om te snelladen. De vier belangrijkste stekkersoorten worden kort toegelicht:

Type 1 stekker (Yazaki)

De Type 1 stekker komt met name in de VS en in Japan voor. In Nederland komt deze stekker minder voor, omdat deze stekker eigenlijk is gemaakt voor een 110V-aansluiting. Het opladen van een elektrische auto met de Yazaki stekker kan wel, maar het opladen gaat vele malen langzamer. Bij het laden met de Type 1 stekker wordt slechts gebruik gemaakt van één van de drie beschikbare fasen van krachtstroom. Dit type stekker komt voor op auto’s zoals de Opel Ampera, Nissan Leaf, Toyota Prius en Mitsubishi Outlander PHEV.

Chademo-stekker

De Chademo stekker komt uit Japan en is in Nederland de standaard voor het snelladen. In een half uur laadt de auto volledig op met deze stekker. Het nadeel is dat deze stekker alleen werkt met gelijkstroom.

Type 2 stekker (Mennekes)

De Mennekes stekker is door de Europese commissie aangewezen als standaard voor het opladen van elektrische auto’s. Het voordeel van de Mennekes stekker is dat het mogelijk is om zowel met 1-fase (stroom uit het stopcontact thuis) als met 3-fase (krachtstroom) te laden. De Mennekes stekker komt voor op auto’s zoals de Tesla Model S, Volvo V60 en BMW i3.

Combo-stekker

Sinds 2017 is de combostekker de nieuwe Europese standaard voor laden geworden. Het grote voordeel van de combostekker is dat er zowel met gelijkstroom als met wisselstroom geladen kan worden. Binnen deze nieuwe standaard past de Mennekes stekker, maar de Chademo stekker niet. Er wordt momenteel hard gezocht naar een oplossing voor mensen met Chademo aansluiting gebruik kunnen blijven maken van het snelladen.

De laadpalen van Laadpunt Nederland

Laadpunt biedt verschillende merken laadpalen aan. Weet u niet welke laadpalen passen bij uw auto? Doe de Laadpaal Keuzehulp en zie direct de laadpalen die geschikt zijn.

1

Zoekt u een laadpunt voor thuis, of voor op de zaak?

Waarom wil ik dit weten?

De voordelen van Laadpunt Nederland

De absolute specialist

De absolute specialist

Bij Laadpunt Nederland hebben we alle nodige kennis en expertise in huis. Onze experts hebben een achtergrond in de automotive industrie en elektrotechniek.

Onafhankelijk advies

Onafhankelijk advies

Laadpunt Nederland heeft geen belang bij product a of b. U krijgt advies afgestemd op uw situatie; niet op een product dat verkocht moet worden

Eén aanspreekpunt

Eén aanspreekpunt

Bij Laadpunt Nederland heeft u alle diensten rondom de aanschaf en het onderhoud van uw laadpaal bij één partij. Wel zo makkelijk.

Onafhankelijk advies nodig?

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste Laadpaal? Wij bellen u graag terug.

Laadpaal keuzehulp
Contact opnemen