Ons assortiment laadpalen

In het hedendaagse straatbeeld zijn steeds meer laadpalen te zien. Elektrisch rijden zit dan ook flink in de lift. Er zijn verschillende soorten laadpalen verkrijgbaar. Staat een laadpaal kopen bij je op de planning? Op deze pagina beschrijven wij waar je op moet letten bij aanschaf van een nieuwe laadpaal, zodat je zeker geen miskoop hebt.

Openbare laadpalen vs privé laadpalen

Iedereen met een elektrische auto heeft een laadpaal nodig om de auto op te laden. Of dit nu een laadpaal thuis is of een laadpaal op kantoor. Toch zijn deze laadpalen niet allemaal hetzelfde. Het is niet gek dat je voor een thuissituatie een ander soort laadpaal nodig hebt dan wanneer deze in de openbare ruimte wordt geplaatst. Zo hebben laadpalen in de publieke ruimte vaak meerdere laadpunten, waardoor het tegelijk opladen van meerdere auto’s mogelijk is. Deze laadpalen hebben vaak geen vaste kabel, waardoor de gebruiker van de laadpaal zelf een oplaadkabel mee moet nemen. Tevens zijn de publieke laadpalen vaak extra stevig, zodat ze bestand zijn tegen vandalisme, roest en brand.

Online en offline laadpalen

Nieuwe laadpalen zijn vaak uitgerust met de allernieuwste technieken. Zo zijn nieuwe laadpalen vaak verbonden met het internet. De laadpalen die offline werken, zijn alleen verbonden met de auto. Zodra de stekker in de auto wordt geplugd, begint de auto met opladen en zodra deze wordt losgekoppeld stopt de oplader. Een slimme laadpaal is daarentegen ook met het internet verbonden. Hierdoor kan niet alleen de laadgeschiedenis worden ingezien, maar kan de paal ook van afstand worden bediend. Zo is het mogelijk om automatisch stroomkosten te verrekenen en de software van afstand bij te werken. Handig als je graag inzicht hebt in het stroomverbruik van de laadpaal.

Laadpaal of laadpunt aan de muur

Als je weet wat voor laadpunt je nodig hebt, heb je de keuze uit een staande laadpaal of een laadpaal die aan de muur bevestigd kan worden. Op grote parkeerplaatsen wordt vaak voor een staande laadpaal gekozen, terwijl in parkeergarages wegens ruimtegebrek vaak een laadpaal aan de muur te vinden is. Zowel laadpalen voor thuis als laadpalen in publieke ruimtes zijn er in staande modellen én in modellen voor op de muur. Op deze manier heb je de mogelijkheid om de laadpaal zo netjes mogelijk weg te werken, zodat je hier geen hinder van ondervindt.

Verschillende aansluitingen

Een belangrijk verschil tussen laadpalen is het type aansluiting of stekker. Niet iedere auto heeft dezelfde aansluiting. Ook zijn niet alle stekkersoorten geschikt om te snelladen. De vier belangrijkste stekkersoorten worden kort toegelicht:

Type 1 stekker (Yazaki)

De Type 1 stekker komt met name in de VS en in Japan voor. In Nederland komt deze stekker minder voor, omdat deze stekker eigenlijk is gemaakt voor een 110V-aansluiting. Het opladen van een elektrische auto met de Yazaki stekker kan wel, maar het opladen gaat vele malen langzamer. Bij het laden met de Type 1 stekker wordt slechts gebruik gemaakt van één van de drie beschikbare fasen van krachtstroom. Dit type stekker komt voor op auto’s zoals de Opel Ampera, Nissan Leaf, Toyota Prius en Mitsubishi Outlander PHEV.

Chademo-stekker

De Chademo stekker komt uit Japan en is in Nederland de standaard voor het snelladen. In een half uur laadt de auto volledig op met deze stekker. Het nadeel is dat deze stekker alleen werkt met gelijkstroom.

Type 2 stekker (Mennekes)

De Mennekes stekker is door de Europese commissie aangewezen als standaard voor het opladen van elektrische auto’s. Het voordeel van de Mennekes stekker is dat het mogelijk is om zowel met 1-fase (stroom uit het stopcontact thuis) als met 3-fase (krachtstroom) te laden. De Mennekes stekker komt voor op auto’s zoals de Tesla Model S, Volvo V60 en BMW i3.

 

Combo-stekker

Sinds 2017 is de combostekker de nieuwe Europese standaard voor laden geworden. Het grote voordeel van de combostekker is dat er zowel met gelijkstroom als met wisselstroom geladen kan worden. Binnen deze nieuwe standaard past de Mennekes stekker, maar de Chademo stekker niet. Er wordt momenteel hard gezocht naar een oplossing voor mensen met Chademo aansluiting gebruik kunnen blijven maken van het snelladen.

De laadpalen van Laadpunt Nederland

Mennekes Amtron

De AMTRON® wandlader van Mennekes combineert Duitse top kwaliteit met een fraai design en functionaliteiten, zoals een behuizing die tevens functioneert als kabel-ophanging. Met de MENNEKES Charge App krijg je informatie over het laadproces en kun je ondermeer handmatig starten, stoppen en het laadmoment plannen.

Vanaf €825

ICU Eve Double Pro-line

Een modern ontwerp en solide behuizing voor het veilig opladen van jouw auto. Het laadstation is gemaakt van een speciaal composietmateriaal en versterkt met glasvezel. Dit zorgt er voor dat de behuizing zeer robuust is, niet verkleurt en optimaal bestand is tegen water en stof.

Vanaf €2475

NewMotion Home Advanced

De Home Advanced is de 3e generatie laadpaal van NewMotion: verbonden met internet, waterdicht, gecertificeerd en compatibel met alle elektrische auto's. Dit laadpunt geeft realtime inzicht in jouw stroomverbruik via jouw eigen online omgeving. Dit maakt het een ideaal laadpunt voor thuisgebruik.

Vanaf €908,26

ICU Eve Single Pro-line

De ICU Single Pro-line is een nieuwe toevoeging aan de lijn hightech EV laadstations van ICU. De Eve Mini heeft een enkel stopcontact of vaste kabel en is met verschillende laadvermogens geschikt voor iedere elektrische auto. De ICU EVe mini werkt perfect samen met loadbalancing systemen zoals de Maxem of de slimme meter.

Vanaf €975

NewMotion Business Pro

Een slim en fraai vormgegeven laadpaal voor het veilig opladen van alle elektrische auto’s op optimaal vermogen. Maakt optimaal gebruik van de netaansluting dankzij loadbalancing.

Vanaf €1049

EVBox BusinessLine

De BusinessLine is geschikt voor elk model elektrische auto. Met de optionele dubbele contactdoos (type 2) kunnen twee auto’s tegelijk geladen worden, via een enkel modem. De kleur en de stickers kunnen in jouw huisstijl uitgevoerd worden.

Vanaf €995

EVBox HomeLine

Het HomeLine laadpunt van EV-Box is een prima laadoplossing voor thuis. De homeline is leverbaar met een contactdoos of een vaste kabel en wordt bevestigd aan een paal of een wandbeugel

Vanaf €895

EVBox PublicLine

De EV-Box PublicLine laadzuil is speciaal ontworpen voor het opladen van elektrische auto's in de openbare ruimte. Deze roestvrijstalen laadstations zijn uitgerust met twee laadpunten en leverbaar voor alle gewenste vermogens.

Vanaf €3495

NewMotion Home Fast

De slimme NewMotion Home Fast laadpaal is met een laadvermogen van tot 22 kW de beste keuze voor elektrische auto's die op hoog vermogen kunnen laden.

Vanaf €660

NewMotion Home Standard

De NewMotion Home Standard is de betaalbare, slimme laadpaal voor elektrische auto's die op 3,7 kW kunnen laden. Met een optionele smart upgrade kun je profiteren van slimme functionaliteiten zoals online inzicht in laaddata.

Vanaf €577

Webasto Pure

De Webasto Pure laadt jouw auto op een veilige manier met maximaal 22kW op.

Vanaf €620

ICU Twin

De ICU Twin is Alfen’s robuuste en slimme laadoplossing met twee stopcontacten en is optimaal geschikt voor semi-openbare en publieke locaties.

Vanaf €2949

ICU Eve Single S-line

De Alfen Eve Single S-line is speciaal ontworpen voor thuisgebruik en biedt de voordelen van slim laden tegen een betaalbare prijs. Dit 3,7kW – 7,4kW laadstation is uitgevoerd in een compacte polycarbonaat behuizing en daardoor lichtgewicht en duurzaam. Het laadstation kan zowel aan de muur als op een montagepaal gemonteerd worden.

Vanaf €799

EVBox Elvi

Elvi is ontworpen met het oog op de toekomst. Dit is je laatste laadpaal ooit. Ga je een andere elektrische auto kopen? Elvi verandert met je mee. Dit kan dankzij haar “click-on”-functie en modulair ontwerp. Upgrade simpelweg de laadkabel en ze is klaar voor je nieuwe auto!

Vanaf €920

EVBox Troniq 50

EVBox Troniq's gebruiksvriendelijke ontwerp maakt hem geschikt voor elke locatie en elke elektrische auto. Zijn slimme stroombeheerfuncties zorgen er altijd voor dat je voordelig én energie-efficiënt meerdere snelladers kunt beheren. Hij is bliksemsnel, enorm flexibel en toch vertrouwd.

ChargePoint CP4300

Het CP4300-laadstation met vaste type-2-kabel is ontworpen voor bedrijven, wagenparken en andere organisaties die het opladen van elektrische voertuigen als voorziening of service willen bieden aan werknemers en klanten.

ChargePoint CP4100

Het CP4100-laadstation met type-2-stopcontact is ontworpen voor bedrijven, wagenparken en andere organisaties die het opladen van elektrische voertuigen als voorziening of service willen aanbieden aan werknemers en klanten.