Loading...

Oplaadpunt met slimme meter

Een slimme meter is een digitale gas- en elektriciteitsmeter die zowel thuis als op afstand kan worden uitgelezen. De slimme meter vervangt de traditionele analoge kwH meter.

Voor het opladen van een elektrische auto’s is een slimme meter ideaal. Door het laadstation te koppelen aan de slimme meter kan deze altijd met het maximaal beschikbare vermogen laden. Is er overdag of ’s avonds weinig extra stroom beschikbaar zal de meter minder vermogen aan het laadpunt toekennen. Is er ’s nachts “stroom over” dan kan het oplaadpunt op maximaal vermogen laden. Overigens moet uw auto wel op geschikt zijn om op hoger vermogen te kunnen laden.

Een ander voordeel van een slimme meter is dat energie leveranciers het vraag en aanbod veel beter op elkaar kunnen afstemmen. Met de sterke groei van elektrische auto’s aan de ene kant maar ook de groei van het gebruik van zonnepanelen aan de andere kant neemt de voorspelbaarheid van de vraag steeds verder af. Deze onvoorspelbaarheid zorgt voor grote oneerlijkheid in de energie markt. Energiebedrijven voorspellen namelijk elke dag hun verwachte productie en afname. De daadwerkelijke productie en afname wordt daarna toegewezen aan de energiebedrijven op basis van werkelijk bemeten standen. Een afwijking tussen het voorspelde en het werkelijke verbruik, wordt verrekend per energiebedrijf tegen de onbalansprijs. Deze prijs kan per kwartier verschillen.

Hoewel het College Bescherming Persoonsgegevens nog kritisch is over het gebruik van slimme meters in relatie tot de wet bescherming persoonsgegevens kunnen de meters zorgen voor een veel nauwkeuriger voorspelling van de verwachte productie omdat de meters per kwartier, per aansluiting  bemeten kunnen worden. Hierdoor creëer je uiteindelijk een veel eerlijkere energiemarkt.

Door Jobert Cornelis|oktober 6, 2015|Geen categorie, Project in de Schijnwerpers|0 Reacties

About the Author: Jobert Cornelis

"Sinds enkele jaren ben ik gefascineerd door de wereld van elektrische voertuigen, elektrisch laden en alternatieven voor het gebruik van fossiele brandstoffen. Ik merk dat de markt nog ondoorzichtig is en men veelal vervalt in allerlei technische termen. Als we willen dat de markt door een breed publiek omarmd wordt dan vereist dat een uitleg in duidelijke taal. Dat is ook de missie in onze blog en nieuwsbrieven, interessant, uitleg vanuit de praktijk en in begrijpelijke taal."

Geef een reactie