Op naar elektrisch rijden in een Peugeot en Citroen

Het zal niemand ontgaan zijn deze week, Opel is overgenomen door PSA, het moederbedrijf van Peugeot en Citroen. PSA had een bedrag van 2.2 miljard euro over voor het verlieslijdende Opel. Afgelopen jaar kwam het verlies van ruim 300 miljoen dollar nog voor rekening van General Motors, het moederbedrijf van Opel. Met de overname is PSA, na Volkswagen, de grootste Europese autofabrikant van Europa. Een belangrijke stap want alleen door schaalvergroting kun je bij blijven in de ontwikkeling in de automarkt. En met bijvoorbeeld technieken zoals elektrisch- en autonoom rijden zie je dat die ontwikkelingen heel hard gaan. Over wat de rede is dat PSA dit verlieslijdende bedrijf heeft overgenomen hebben wij wel een idee;

Elektrisch rijden

Peugeot en Citroen lopen eigenlijk enorm achter op het gebied van elektrisch rijden. Ooit hebben ze samen met Mitsubishi de volledig elektrische Ion / C-zero ontwikkeld, maar dit model is nooit echt een succes geworden. PSA heeft in totaal 477 stuks van dit model verkocht in Nederland. Verder heeft de autofabrikant slechts op een beperkt aantal modellen een hybride technologie toegepast. Kijk je naar de samenwerking van die andere grote Franse fabrikant, Renault, dan zie je dat de samenwerking met Nissan beide bedrijven in de afgelopen jaar 15 geen windeieren heeft heeft gelegd. Dus met de aankoop van Opel heeft PSA ook veel techniek op het gebied van elektrisch rijden naar zich toe gekocht. Door de overname kan Peugeot ook beter inspelen op de strenge CO2 norm die Europa aan de markt oplegt.

Opel Ampera-E

De Opel Ampera-E zal binnen afzienbare tijd op de Nederlandse markt beschikbaar zijn. Door de overname kan PSA meteen profiteren van het te verwachten succes van deze auto. De Ampera-E wordt wel gezien als de eerste betaalbare elektrische auto voor een breed publiek. Daarnaast kan het succes er ook voor zorgen dat het sneller mogelijk wordt om de technieken voor elektrisch rijden, waarmee Opel echt al veel verder is door moederbedrijf General Motors, over te nemen in hun eigen productiemodellen.

Wat ons betreft is de overname een goeie stap in de richting van meer elektrisch aangedreven auto’s en meer elektrische kilometers. Mieux vaut tard que jamais! Beter laat dan nooit.