De beschikbaarheid van een openbare oplaadpaal is nog vaak een probleem. Regelmatig worden de plaatsen bezet gehouden door gewone brandstofauto’s of staan er elektrische of plug-in hybride auto’s die niet meer aan het laden zijn omdat bijvoorbeeld de accu al vol zit.

Wat voor iedereen wel duidelijk is: heb je geen elektrische auto, dan mag je niet bij een oplaadpaal parkeren. Maar, als je wel een elektrische auto hebt, mag je dan altijd bij een oplaadpaal parkeren? Nee, de nuance zit in het onderbord. Die bepaalt of je mag parkeren of dat je alleen mag parkeren om op te laden.


Bord 1
Hier mag je alleen parkeren als je een elektrische auto hebt die ook daadwerkelijk oplaadt. Dit houdt in dat de stekker in de auto moet zitten. Alle auto’s die hier niet aan voldoen riskeren een boete van 90 euro plus 9 euro administratiekosten.

Bord 2
Dit bord ziet er anders uit dan bord 1, maar de strekking is precies hetzelfde. Ben je niet daadwerkelijk aan het opladen tijdens het parkeren dan kun je beboet worden.

Bord 3

Dit bord geeft een parkeerplaats aan die is aangelegd om het elektrische rijden te promoten. Heb je een elektrische auto, dan heb je dus het recht hier te parkeren. Je hoeft dan niet per se je auto op te laden of een laadkabel aan te sluiten. Ook hier geldt dat auto’s zonder elektrische aandrijving het risico lopen op een papiertje onder de ruitenwisser.

Maar stel nu dat je een hybride auto hebt, of een ander elektrisch aangedreven voertuig, mag je bij bord 3 dan ook parkeren? Je hebt tenslotte een elektrisch aangedreven voertuig. De onduidelijkheid is dus nog niet helemaal weg; daarom is de EU bezig met het ontwikkelen van een universeel bord van een auto met een stekker. Alleen bord 1, 2 en 3 zijn op dit moment erkend door de Nederlandse wet en daarop kan ook gehandhaafd worden. Bij alle andere borden zou het wel beleefd zijn om deze vrij te houden voor het opladen van elektrische voertuigen, maar wil je er toch parkeren dan kan je niet bekeurd worden.

Vanzelfsprekend ontslaat parkeren bij een laadpaal je niet van de verplichting om ook parkeergeld te betalen. Tenzij dit duidelijk staat aangegeven.