De angst dat een voertuig onvoldoende brandstof heeft om de plaats van bestemming te bereiken wordt ook wel “range anxiety” genoemd. De term wordt tegenwoordig vooral gebruikt bij elektrische auto’s en de angst bij de berijder dat hij zonder stroom komt te staan.  Het is goed denkbaar dat range anxiety een van de belangrijkste reden is om niet elektrisch te gaan rijden.

Natuur en Milieu heeft daarom onderzoek gedaan naar de kennis die Nederlanders denken te hebben van de elektrische infrastructuur. Opvallend is dat 56% van de ondervraagden weet dat er dagelijks nieuwe laadpunten in Nederland bijkomen maar dat toch nog 32% denkt dat er slechts 100 laadpunten in Nederland te vinden zijn.  In werkelijkheid zijn er op dit moment zo’n 14.000 (semi) openbare laadstations en 363 snellaadstations. Een andere belangrijke uitkomst in dit onderzoek is dat de Nederlandse automobilist eerder zou overstappen op elektrisch rijden als de actieradius van elektrische auto’s zou worden vergroot. Op de vraag hoe groot de actieradius dan zou moeten zijn antwoordde 41% met minimaal 500 km.

Fabrikanten van volledig elektrische auto’s zijn druk bezig om de actieradius te vergroten. Nissan kondigde onlangs aan dat de nieuwe Leaf met een grotere accu zal worden uitgevoerd waardoor deze in de praktijk 150 km kan rijden. De aankondiging van Tesla dat het nieuwe model 3 met een bereik van 300 km begin volgend jaar op de markt komt zal de andere fabrikanten zoals Renault, Chevrolet en Kia zeker aanzetten om ook snel de actieradius van hun modellen te vergroten.

Een volledig verslag van het onderzoek leest u hier.