Het stof daalt langzaam neer na de verassende uitslag van Donald Trump als nieuwe president van Amerika. Maar wat zijn de gevolgen voor de duurzame koers die Obama heeft ingezet?  Volgens de International Business Times is de uitslag van de verkiezingen slecht voor de markt van elektrische auto’s.

Auto-industrie

Trump wil de werkgelegenheid in de VS vergroten door onder meer autofabrikanten te stimuleren om hun auto’s weer in de Verenigde Staten te produceren. Veel merken zoals Chrysler, Ford en General Motors hebben de afgelopen jaren veel productie verplaatst naar lagelonenlanden. Verwacht wordt dat, om de hogere loonkosten te compenseren, fabrikanten zich gaan focussen op populaire voertuigen met hoge marges, zoals Pick-up trucks en SUVs en niet op auto’s met relatief hogere kosten zoals elektrische en plug-in hybride voertuigen. In 2012 heeft Obama autofabrikanten duurzame doelstellingen opgelegd ten aanzien van het brandstofgebruik. In 2020 moet het merkaanbod een gemiddeld verbruik hebben van 1 op 23 in 2020. (54.5 miles per gallon) Autofabrikanten werden hierdoor gedwongen om veel geld te investeren in de ontwikkeling van hybride en elektrische technologieën. Naar verwachting zullen ook deze doelstellingen van tafel worden geveegd door Trump, waardoor de ontwikkeling van plug-in hybride en elektrische auto’s zal stagneren.

tweet-trump-golal-warming

Klimaatverandering

Ook ten aanzien van klimaatverandering liet Trump zich eerder al ontvallen hier niet in te geloven. In een Twitter-bericht noemde hij het zelfs een ‘hoax’. Dit weekend meldde Reuters dan ook dat Trump nu al op zoek is naar de snelste manier om uit het Klimaatakkoord van Parijs te stappen. Mocht Trump de eerder genoemde emissiedoelstellingen verlagen, wat in lijn is met zijn overtuigingen op het gebied van klimaatverandering, kan dat betekenen dat autofabrikanten hun duurzamere koers snel zullen wijzigen naar een meer winstgevende koers.