Wanneer je geen eigen oprit hebt om je elektrische auto te laden dan zijn er drie verschillende mogelijkheden;

1) Je laadpunt bevindt zich op privé terrein maar de auto staat op de dichtstbijzijnde openbare parkeerplaats, 2) je maakt gebruik van een verlengde private huisaansluiting en 3) als dat niet mogelijk is dan ben je aangewezen op een openbare laadvoorziening in je gemeente.

Per gemeente zijn de voorwaarden voor laadvoorzieningen verschillend. Bij sommige gemeenten ben je altijd aangewezen op een openbare laadpaal. Bevindt er zich geen oplaadpaal in de buurt van de woning dan kunt je gratis een oplaadpunt aanvragen bij de gemeente. Bij sommige gemeenten is het voldoende om laadkabel via de stoep naar je laadpunt te leggen en stelt de gemeente alleen als eis dat de kabel wordt afgeschermd met een kabelmat. In andere gemeente moet je gebruik maken van een verlengde huisaansluiting.

Bij een verlengde huisaansluiting wordt het laadpunt op openbaar terrein geplaatst. De stroomvoorziening komt vanuit de meterkast in de woning van de eigenaar. De eigenaar is ook verantwoordelijk voor de kosten van het plaatsen. De gemeente stelt met de eigenaar een contract op waarin de specificaties van het oplaadpunt staan. Daarnaast zorgt de gemeente er voor dat het parkeervak alleen gebruikt mag worden voor het opladen van elektrische auto’s door deze te markeren. Belangrijk is dat de laadvoorziening openbaar is. De laadtransacties door andere autobezitters dan de eigenaar worden via interoperabele afspraken met de eigenaar verrekend.

Laadpunt Nederland heeft veel ervaring met verlengde huisaansluitingen en diverse afspraken met gemeentes.


Thuislocatie laadpuntHet laadpunt staat op privé terrein. De auto wordt geparkeerd op de dichtstbijzijnde parkeerplaats. Vaak is een kabelmat wel voorgeschreven